
Tandartsangst: Waar komt de angst voor de tandarts vandaan en 3 manieren hoe je ervan af kunt komen.
Ben je bang voor de tandarts? Kun je de nacht ervoor niet slapen? Durf je geen afspraak te maken en stel je de behandeling steeds uit? Verwaarloos je daardoor je gebit en schaam je je misschien er zelfs voor, wat het nog moeilijker maakt om een afspraak in te plannen? En wanneer je eindelijk in de tandartsstoel zit, begin je te zweten, je handen trillen en je krijgt tranen in je ogen. Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar niets leek te helpen. Of heb je er juist niets mee gedaan, omdat je denkt dat je zo gewoon bent en dat een deel van je is? Je bent niet alleen.
Toen ik kind was, moest ik vaak zelf naar een tandarts toe. Toen was een verdoving en empathie niet vanzelfsprekend en ik heb vaak veel pijn ervaren. Gelukkig heb ik zelf geen tandartsangst ontwikkeld of er trauma aan overgehouden. Sterker nog, ik ben zelf een tandarts geworden. In mijn werk zie ik vaak mensen die hulp zoeken alleen als ze pijn hebben. Hun gebit is vaak niet in de beste staat en schaamte ervoor veroorzaakt dat ze nog minder snel een tandarts bezoeken. Dat is zo zonde, omdat het echt mogelijk is om van deze angst af te komen, zelfs na één sessie!
Aantal jaar geleden, toen ik nog een jonge tandarts was, wist ik niet altijd zo goed, hoe ik het moest handelen, behalve begrip tonen en geruststellen. Dat laatste werkte vaak niet. Nu gebruik ik onspanningstechnieken die gebaseerd zijn op het gebruik van specifieke taal, wat de patiënt in lichte trans brengt. De patiënt ligt dan meer ontspannen in de stoel, maar de angst voor de volgende behandeling is nog steeds niet weg.
Hoe zou het zijn om ontspannen naar de tandarts te kunnen?
Er zijn een paar manieren hoe je van de tandartsangst af kan komen. Hierover iets later. Eerst zou ik met jou willen delen waar de tandartsangst vandaan kan komen.
Mogelijke oorzaken van tandartsangst
- De meest voorkomende oorzaak is een eerdere nare ervaring bij een tandarts. Dat kan pijn zijn, het gevoel van machteloosheid of tekort aan controle tijdens een behandeling. Zulke aangrijpende gebeurtenissen blijven lang in ons geheugen opgeslagen en het is begrijpelijk dat we daarna zich gespannen of zelfs angstig kunnen voelen als we weer naar de tandarts moeten.
- Tandartsangst van onze ouders of verzorgers of verhalen van anderen over pijnlijke behandelingen. Door de verhalen van iemand anders kunnen we angst ontwikkelen.
- Ervaring met andere medische behandelingen kan ook angst voor de tandarts triggeren. Stel je eens voor dat je een onprettige behandeling achter de rug hebt. Dan kom je bij een tandarts en je ziet weer handschoenen, maskers, witte jassen, naalden, je ruikt ontsmettingsmiddelen of medicijnen. Je brein maakt associatie met vroegere ”onprettige” ervaring en wil jou beschermen voor een andere soortgelijke ervaring. Dan voel je angst en die angst werkt als je beschermingsmechanisme.
- Geboortetrauma is een belangrijke mogelijke oorzaak van de angst. Hier kun je denken aan een navelstreng om de nek (het gevoel van stikken) of een lastige bevalling waarbij iemand klem zat in het geboortekanaal (onveilig gevoel, machteloosheid). Dit gevoel ervaren vaak mensen die angst voor de tandarts hebben. Dezelfde gevoel-andere situatie maar voor brein maakt het niet uit.
De kracht van ons onderbewuste
Vaak herinneren we ons deze vroege gebeurtenissen niet bewust, maar ons lichaam reageert er nog steeds op. Dit is een reactie van ons onderbewuste waar alle herinneringen en emoties worden opgeslagen. Patiënten die deze angst ervaren, weten vaak niet waar het vandaan komt en vinden het stom dat ze zo bang zijn, terwijl er nooit iets bij de tandarts is gebeurd.
Elk moment wanneer we gedachten hebben (ook onbewuste gedachten) over mogelijke verstikking, de controle aan iemand over moeten laten, naalden, pijn, wanneer we bepaalde geuren ruiken of bepaalde geluiden horen die ons aan vroegere gebeurtenissen herinneren, kan dat enorme angst uitlokken. Zulke prikkels noemen we triggers. Soms lijkt het dat met jaren mee we steeds meer gevoelig zijn op bepaalde prikkels en de angsten steeds makkelijker omhoogkomen.
Wil je weten hoe je voor goed van tandartsangst af kunt komen?
De manieren om weer met rust naar de tandarts te kunnen gaan
Er zijn een paar mogelijkheden
- Cognitieve therapie
- EMDR-therapie
En mijn favoriete...
- Hypnotherapie
Waarom is dat mijn favoriete? Omdat het veilig is, snel werkt en je hoeft niet hard aan jezelf te werken. Hoe kan dat, vraag je je misschien af. Onze herinneringen en emoties (zoals angst) die gekoppeld zijn aan deze herinneringen, zijn geworteld in het onderbewustzijn. Hypnotherapie werkt door direct met het onderbewustzijn te communiceren, waar deze diepgewortelde angsten en herinneringen liggen opgeslagen. Door middel van hypnose kunnen we deze negatieve associaties herprogrammeren (emotie ontkoppelen van de herinnering), waardoor je de angst niet meer ervaart.
Onze problemen hebben hun bron in het onderbewuste en daar ligt ook de oplossing ervan.
Tandartsangst is een veelvoorkomend probleem, maar het is belangrijk om te weten dat er manieren zijn om deze angst te overwinnen. Ben je bang voor de tandarts of ken je iemand die bang is en ben je benieuwd naar de kracht van hypnotherapie? Neem dan gerust contact met mij op. Jij verdient het om zonder stress en angst naar de tandarts te gaan en weer met je glimlach te kunnen stralen!