Paniekaanvallen: de triggers en de rol van hypnotherapie bij herstel
In Nederland is het aantal mensen dat met burn-out en paniekaanvallen kampt aanzienlijk. De combinatie van werkstress en persoonlijke druk leidt vaak tot deze mentale gezondheidsproblemen. Ongeveer 1,6 miljoen mensen ervaren burn-out symptomen, terwijl 350.000 mensen daadwerkelijk paniekaanvallen hebben.
Het gebruik van medicijnen kan tijdelijk verlichting bieden, maar lost de diepere oorzaken niet op. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel van afhankelijkheid en bijwerkingen. Persoonlijk heb ik ook te maken gehad met paniekaanvallen, soms meerdere keren per dag. Deze aanvallen hebben mijn dagelijkse leven ontwricht en me gedwongen om te zoeken naar alternatieve behandelingen zoals hypnose. Hypnotherapie richt zich op de onderliggende psychologische triggers van paniekaanvallen waardoor ze snel opgelost kunnen worden.
Deze blog schrijf ik om je te laten zien dat je niet alleen bent en dat het mogelijk is om van paniekaanvallen af te komen.
Paniekaanvallen ontstaat door een combinatie van psychologische, emotionele en fysiologische factoren. Het begint vaak met een trigger die een hersenreactie in de gang zet.
Triggers kunnen negatieve gedachten zijn die gedurende een langere periode in ons hoofd aanwezig zijn, herinneringen, externe gebeurtenissen, geuren, beelden of emoties die verband houden met ongunstige ervaringen uit het verleden. Deze triggers beïnvloeden ons onderbewuste, waar al onze herinneringen en gevoelens zijn opgeslagen. Je brein beschouwt deze trigger als een bedreiging, wat resulteert in de aanmaak van het limbisch systeem, het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties en de stressreactie.
Deze activering leidt tot een kettingreactie in je lichaam, waarbij stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrijkomen. Deze hormonen veroorzaken opvallende veranderingen, waaronder een versnelde hartslag, snellere ademhaling en verhoogde bloeddruk. Deze fysiologische reacties zijn bedoeld om je lichaam voor te bereiden op een 'vecht-of-vlucht'-reactie, zelfs als er geen reële bedreiging aanwezig is.
De fysiologische en emotionele reacties die optreden tijdens paniekaanvallen zijn dus het gevolg van het lichaam dat probeert te reageren op de waargenomen dreiging, zelfs als die dreiging niet reëel is. Het brein kan namelijk geen verschil herkennen tussen een echte bedreiging en een denkbeeldige situatie.
Van sommige gedachten zijn we ons bewust, terwijl andere zo snel door ons hoofd flitsen dat we ze nauwelijks kunnen waarnemen. Zelfs die vluchtige gedachten kunnen een paniekaanval veroorzaken, die voortkomt uit eerdere ervaringen of gebeurtenissen in ons leven. Ons brein is in staat om snel en automatisch te reageren op kleine prikkels, zelfs wanneer we ons daar niet van bewust zijn. Deze onbewuste gedachten en triggers kunnen onverwacht en krachtig optreden, wat ons in een paniekaanval kan brengen voordat we het zelfs beseffen. Dit verklaart waarom paniekaanvallen soms zonder enige waarschuwing lijken op te duiken. Je kunt je bijvoorbeeld in een ontspannen situatie bevinden, zoals het kijken naar een film, en plotseling overweldigd worden door een paniekaanval.
Hypnose opent de deur naar de innerlijke apotheek van genezing en welzijn.
Het onderstreept hoe gevoelig ons brein kan zijn voor diverse prikkels en hoe belangrijk het is om onze innerlijke processen te begrijpen. En voor jou is het belangrijk om te beseffen dat paniekaanvallen hebben, betekent niet dat je zwak bent. Het is eerder een signaal van je lichaam om onverwerkte, pijnlijke gebeurtenissen, die invloed hebben op je gedachten en gevoelens, aan te kijken en te verwerken zodat je lichaam uit stressmodus komt en jij weer innerlijke rust kan vinden.
Uit mijn eigen ervaring en ervaring van mijn cliënten weet ik, dat het absoluut mogelijk is om van paniekaanvallen af te komen en weer controle over je leven te krijgen. Als gecertificeerde hypnotherapeut begeleid ik mensen naar het leven vol vertrouwen en rust.
Liefs, Izabela