Op weg naar een burn-out? 10 eigenschappen van de meeste burn-out-er’s

 

Welkom bij mijn blog! Vandaag wil ik het hebben over iets waar we allemaal wel eens van gehoord hebben: burn-out. In plaats van in de diepte van de “ellende” te duiken, ga ik het deze keer een beetje luchtig houden.  Ik wil even stil staan bij een aantal eigenschappen die meeste mensen die in burn-out terecht komen gemeen hebben, zoals: perfectionisme, lage zelfvertrouwen, snel gestresst raken, zorgzaamheid, sterke verantwoordelijkheidsgevoel, geen nee durfen te zeggen, hele hoge ambities en zelfkritiek. 

Na het lezen van deze blog wordt het duidelijk of je risico op burn-out kan lopen. En dat is mijn doel: zodat jij, wanneer je jezelf in de combinatie van de onderstaande eigenschappen herkent, even stil kunt staan bij jezelf, een stapje terug kunt nemen, kunt nadenken over jezelf en misschien ook alvast kunt beginnen de kleine veranderingen in je leven in te brengen, voordat je ergens belandt waar je niet wilt zijn. Geloof me, je wilt echt niet in burn-outland belanden! 

Let's go!

 

Perfectionisme

De Perfectionist: Het is nooit goed genoeg

Ah, de perfectionisten onder ons – je herkent ze meteen. Altijd bezig met de kleinste details en ze doen het liefst alles zelf, want anderen kunnen het natuurlijk niet goed genoeg    Natuurlijk bedoelen perfectionisten het goed. Ze willen dat alles en iedereen de beste mogelijke versie is en ze blijven door en door verbeteren, corrigeren, aanpassen. Herkenbaar?  En weet je wat het ergste is? Ondanks het harde werk kunnen we vaak toch niet genieten van de resultaten, omdat we altijd denken dat het beter had gekund of krijgen we het werk niet eens af, ontmoedigd door de hoge eisen die we zelf stellen. Je haalt geen voldoening uit de inspanning en voor je het weet, voel je je overweldigt.

Ik heb me ooit afgevraagd: wat zou er gebeuren als ik die kleine dingen los zou laten? Als ik die ene scheefstaande fotolijst zou negeren, als ik die kleine rommel thuis zou laten zitten, als ik bepaalde taken aan iemand anders zou overlaten en blij zou zijn dat ik ze niet hoef te doen   … zelfs als het niet zo is als ik dat zou willen hebben. Mijn antwoord was: daar zou ik aan moeten wennen!  Dus ik begon eerst mijn afkickproces en ontdekte de nieuwe versie van mezelf: meer ontspannen, relax en ik heb een keuze gemaakt om de imperfecties te accepteren. Perfectie bestaat toch niet.

En dat gun ik ook jou: wat ademruimte, flexibiliteit en moed om die stap te zetten om de neiging voor perfectie los te laten en beginnen van het leven te genieten, met al zijn onvolmaaktheden. 

 

Sterke verantwoordelijkheidsgevoel 

De Verantwoordelijke: Super(wo)man in vermomming

Voel je je altijd verantwoordelijk voor alles en iedereen? Denk je dat de wereld instort als jij niet het niet doet? Verrassing    de wereld draait gewoon door, zelfs als jij een keer een taak uit je handen geeft en vertrouwt op je collega's, je vrienden, je partner en je familie. Geloof me: ze kunnen het aan!

Zoals psycholoog Brené Brown benadrukt is kwetsbaarheid een kracht. Durf die cape van super(wo)man af en toe af te werpen en anderen te laten stralen. Zo geef je ze de kans om je te helpen en je zult zien hoe ze opbloeien. En laten we eerlijk zijn: het is best wel vermoeiend om altijd maar de redder in nood te moeten zijn. Tijd om jezelf ook wat ruimte te geven. Dus, schakel die innerlijke superheld af en toe uit en zie hoe je omgeving er eentje wordt!

Everything is figurable.   Marie Forleo

Zelfs zonder jou of mij aan het roer   


 

Zeer hoge ambities 

De Ambitieuze: hooggebergte klimmer

Ambitie is als een raketmotor die ons naar de top van de hoogste bergen stuwt, maar we moeten er wel voor zorgen dat onze tank niet leeg raakt! Terwijl we als een malle door het leven klimmen, is het belangrijk om af en toe te stoppen en te genieten van het adembenemende uitzicht: die onverwachte, mooie momenten en kleine successen die het leven de moeite waard maken.

Als we altijd maar hoger en verder willen, zonder ooit te vieren wat we al bereikt hebben, eindigen we misschien als een uitgeputte klimmer op een verlaten bergtop. Het is belangrijk om een gouden middenweg te vinden tussen keihard doorstomen en af en toe even te pauzeren en reflecteren. Zo kunnen we niet alleen al onze hoge doelen bereiken, maar ook genieten van de klim, nieuwe dingen ervaren en bewonderen verschillende panorama’s. Want echte voldoening zit 'm in het waarderen van zowel de reis als de bestemming. 

Het is goed om de tijd te nemen om te genieten van het uitzicht – de spontane lachbuien, de kleine overwinningen, en de onverwachte wendingen, verrassende lessen. Het zijn die momenten die je energie geven om door te gaan en je ambitie waar te maken, zonder onderweg jezelf kwijt te raken.

 

If you try to be everything to everyone, you'll soon lose yourself." Marie Forleo


Geen “nee” kunnen zeggen

De Ja-zegger: Altijd ja… ja…ja

Iedereen kent wel een Ja-zegger. Misschien ben jij er zelf wel een. Altijd klaarstaan, altijd ja zeggen en altijd meer op je bordje laden dan je aankan. Het is bewonderenswaardig, maar ook een gevaarlijke weg die kan leiden tot burn-out. 

Toen ik in burn-out belandde besefte ik me dat ik een Ja- zegger was. Waarom was het eigenlijk zo moeilijk om 'nee' te zeggen, vroeg ik me af? Toen kwam het gevoel van schuld en schaamte omhoog. Ik wist dat deze emoties diep in de onderbewuste geworteld waren. Dankzij hypnose heb ik het opgelost, maar goed, niet iedereen staat open voor hypnotherapie   

You can't control how other people will feel about you setting boundaries. But you can control how you feel and how you prioritize yourself. Mel Robbins

Je kunt ook leren “nee” zeggen, dat is ook een kunst. Het is oké om af en toe gewoon 'nee' te zeggen. Echt, de wereld zal gewoon doorgaan. Je zou heel klein kunnen beginnen: met “nee” tegen die extra taak op het werk of dat feestje waar je echt geen zin in hebt. Soms betekent dit dat je je daardoor ongemakkelijk voelt, maar dat is een noodzakelijk onderdeel van zelfzorg persoonlijke groei. 

Oefening baart kunst. 

Daring to set boundaries is about having the courage to love ourselves, even when we risk disappointing others. Brené Brown.



Laag zelfvertrouwen

De Twijfelende Tijger: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Heb je soms het gevoel dat je innerlijke tijger meer lijkt op een kleine, angstige kat? Twijfel je vaak aan jezelf en denk je dat je niet genoeg bent? Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Je bent ECHT goed zoals je bent! Omdat jij jij bent! Voelt dat niet als een opluchting?  Voor mij was dat wel zo. Toen ik het me besefte dat ik geen perfecte mensen ken, omdat perfectie niet bestaat, hoef ik dus ook niet naar de perfecte “ik” te streven. Iedereen maakt soms fouten, of beter gezegd, iedereen krijgt een les om iets van te leren.  Zo simpel is het   Dus geef jezelf complimenten, zelfs voor de kleinste dingen en laat je zelfvertrouwen elke dag groeien. Word weer een tijger!


Je bent niet perfect, maar je bent goed genoeg. Moed begint met jezelf laten zien en gezien worden, zonder enige garantie van succes. Brené Brown


Hoge empathie 

De Emotionele Spons: voel je de emoties van anderen?

Sommige mensen voelen alles en iedereen aan, alsof ze een emotionele spons zijn die alle emoties van anderen absorbeert.

Empathisch zijn is een prachtige eigenschap, maar het is belangrijk om niet te vergeten om zichzelf te beschermen en er een soort filter op te zetten of gewoon even afstand nemen van situaties of mensen die te veel van ons vragen. Dit kan betekenen om bewust te kiezen voor momenten van rust, tijd doorbrengen in een kalme omgeving of simpelweg nee te zeggen als de last te zwaar wordt. 

Soms hoor ik mensen zeggen dat zo’n gedrag egoïstisch is. “Je moet toch helpen als iemand in problemen zit of hulp nodig heeft”. Zeker, maar niet als het ten koste van jezelf gaat. Iedereen heeft af en toe tijd nodig om op adem te komen. Net zoals een spons af en toe uitgeknepen moet worden om weer te kunnen functioneren, moeten wij onze emotionele belasting ook kunnen loslaten. Het gaat dus om een balans tussen onze empathische aard zonder zichzelf te verliezen in de emoties van anderen. Dus we kunnen nog steeds zorgzaam en ondersteunend zijn en de grenzen van ons eigen welzijn beschermen. Want laten we eerlijk zijn, een uitgeknepen spons werkt veel beter   

 

Zelfkritiek

De Zelfkritische: de strenge juf in je hoofd

Altijd kritisch op jezelf?  Is de innerlijke criticus ooit tevreden? 

Misschien moet die strenge juf eens uit je hoofd of nog beter, met pensioen. Hahaha! Maar serieus, het is goed om wat aardiger tegen jezelf te doen. Je doet wat je kunt en dat is genoeg. Niemand verwacht dat je perfect bent… nou…misschien behalve jezelf       

Vroeger had ik veel te vaak zo’n stemmetje in mijn hoofd. Nu gaat het aanzienlijk beter, gelukkig. Dat betekent niet dat ik helemaal niet kritisch voor mezelf ben of hoef te zijn. Anders zou ik langs mijn schoenen lopen    Het is wel belangrijk om te beseffen wat voor doel deze kritiek heeft: jezelf straffen (pathologisch) of de waarheid onder ogen zien en naar een betere oplossing op zoek te gaan (constructief). 

Zelfkritiek is een patroon die ontwikkeld is vaak al in onze kindertijd. Het is wel een goed nieuws omdat je er van je pathologische zelfcriticus af kunt. Volgens mij is de beste methode hypnose, want deze therapie pakt gelijk de onderbewuste oorzaak van namelijk onderliggende emoties.

 

Zorgzaamheid

De Zorgzame: de helper die altijd klaarstaat

Ben jij ook, zoals ik vroeger, de superheld die overal en altijd paraat staat, zelfs als je zelf bijna struikelt over je eigen cape?  Dan is het misschien de hoogste tijd om even een pauzeknop in te drukken!  Voor anderen zorgen, kan veel voldoening geven. Het is wel net zo belangrijk om ook voor jezelf te zorgen, want je kunt niet van een lege beker schenken, toch? We kunnen pas een reddende engel zijn als onze eigen vleugels niet in de knoop zitten. Dus zo’n relaxmomentje verdienen we minstens evenveel als de mensen voor wie we zorgen. Plus, een uitgeruste jij kan nog veel beter voor anderen zorgen – win-win dus   


Stress

De Stresskip

Het leven van nu kan stressvoller dan vroeger zijn – we hebben hogere verwachtingen, willen alles sneller doen of hebben, we nemen minder tijd voor ontspanning, kijken naar het nieuws die vaak “slecht nieuws” is…noem maar op. Over stress is al veel gezegd en geschreven. Mijn belangrijke inzicht over stress is het feit dat in veel situaties “niet gestrest raken” simpelweg een keuze is. Natuurlijk zijn er momenten waarop dat lastiger kan zijn. Dat zijn situaties die onafhankelijk van ons zijn, waar we geen controle over kunnen hebben. Zulke momenten horen eenmaal bij het leven. 

Wanneer we ons realiseren dat we een andere mindset kunnen ontwikkelen om naar die onverwachte momenten, waar we geen controle over hebben, anders te gaan kijken, kunnen we snel merken dat we zich minder snel gestrest voelen. En in de situaties waar we wel invloed op kunnen uitoefenen, kunnen we leren om naar manieren te gaan zoeken om de situatie te beïnvloeden, verbeteren, in plaats van in de stress schieten. 

Heb je geen idee hoe dat moet? Dat kun je leren en ik kan je erbij helpen. 

Wat ook heel belangrijk is, zijn de ontspanningsmomenten die kunnen niet onderschat worden. Voor iedereen kan dat iets anders zijn: een rondje hardlopen, mediteren, een wandeling maken, iets leuks doen. Stress is een sluipmoordenaar, dus geef jezelf dagelijks een dosis ontspanning. Het hoeft niets groots te zijn, gewoon een momentje voor jezelf. Zonder chill, geen thrill   

 

Gehaast, ongeduld

De Snelle Jelle: snel, sneller, het snelst

Altijd in de weer, altijd op zoek naar de snelste manier om dingen gedaan te krijgen, om nog meer op een boordje te kunnen nemen. Ja, that was me     Ik noemde me zelfs snelle Jelle en ik was er trots op. Toen wist ik het nog niet dat haastige spoed zelden goed is en constant opgejaagd zijn in combinatie met andere mooie (dacht ik) eigenschappen kan leiden tot burn-out. Dat was een zware, maar een zeer leerzame les. 

Het leven is een marathon, geen sprint! Dus gun jezelf de tijd en vertraag een beetje: adem in, adem uit en doe dingen op jouw tempo. Als je altijd in de hoogste versnelling staat, mis je misschien de kleine, mooie momenten van het leven. De geur van verse koffie in de ochtend, een glimlach van een vreemde, de geur van de regen– deze momenten zijn net zo belangrijk als je to-do lijst    Dat waren de belangrijkste eigenschappen, die gecombineerd, tot een burn-out kunnen leiden. Herken je ze bij jezelf? Dan zou het goed zijn om te beginnen aan jezelf te werken. Vaak denken we dat we het zelf kunnen doen, zo’n “Do-It-Yourself” project  Zo dacht ik ook. Nu weet ik dat we iemand nodig hebben die ons kan helpen tijdens onze reis. Waarom? Omdat achter de eigenschappen, die ik genoemd heb, andere emoties schuilen, die in onderbewuste deel van ons brein geworteld zijn. En daar zit ook de oplossing in. Ik was perfectionistisch, liet anderen over mijn grenzen gaan, ik zette anderen op de eerste plaats en mezelf op de laatste omdat ik mezelf wilde bewijzen en laten zien dat ik het waard was, dat ik goed genoeg was, dat ik het aan kon. Ondanks alle inspanningen, voelde ik diep van binnen dat ik nog steeds niet genoeg was. Ik liet mezelf ook niet zien horen. Nu durf ik dat wel. Mijn transformatie is een feit en ik ben gelukkig! En dat wens ik ook jou!   Dus, zoek iemand die jou kan helpen…een coach of een therapeut. Iemand die bij jou past en bij wie je je goed en veilig gaat voelen, die je geeft en leert wat je nodig hebt. Omdat hypnotherapie mij zo goed heeft geholpen, ben ik zelf hypnotherapeut geworden en nu help ik anderen bij hun emotionele en mentale uitdagingen. Wanneer je het wilt, kan ik ook jou helpen  

Je leven is geen generale repetitie. Jip Keijzer


We hebben maar één leven en dit is geen generale repetitie. Geniet van elke dag en zorg goed voor jezelf.

Liefs, Izabela❤️