
Heb je last van perfectionisme? Verband tussen perfectionisme en burn-out. 3 tips om met perfectionisme om te gaan en 1 voorbeeld hoe je er vanaf kan komen.
Vaak hoor ik mensen met trots zeggen: “Ik ben perfectionist”. Vroeger, nog voor mijn burn-out was ik ook zo, totdat ik ontdekt heb dat perfectionisme ook zijn duistere kant heeft. Het koste me een tijdje om te begrijpen wat de echte reden van mijn drang naar perfectie was en wat voor invloed dat had op het ontwikkelen van mijn burn-out.
Ben jij overspannen of voel je dat je tegen een burn-out aanzit?Dan is dit blog voor jou!
Perfectionisme is een eigenschap die vaak wordt geprezen in onze samenleving. Mensen streven naar perfectie in hun werk, relaties en persoonlijke prestaties. Maar wat is perfectionisme eigenlijk en hoe beïnvloedt het ons leven? In deze blog ga ik dieper in op de kracht van perfectie, perfectionisme, de vuilkuilen ervan en ik geef je een paar tips om jezelf van perfectionisme te verlossen.
Wat is perfectionisme?
Perfectionisme wordt vaak omschreven als de drang om perfectie na te streven in alles wat we doen. Het is een ideaal dat we proberen te bereiken. Wist je dat hoewel perfectionisme op het eerste gezicht positief lijkt, kan het ook schadelijke gevolgen hebben voor onze mentale en emotionele welzijn?
De donkere kant van perfectionisme
Heb je ooit nagedacht over wat het betekent om iets “perfect” te doen?
Een tijdje geleden besefte ik dat perfectie eigenlijk niet bestaat. Voor iedereen ziet perfectie er anders uit, afhankelijk van persoonlijke normen, waarden en perspectieven. Daarom is het eigenlijk onmogelijk om naar perfectie te streven, want hoe kun je iets bereiken dat geen vaste vorm of definitie heeft? Het is als het najagen van een schaduw die constant van vorm verandert.
In feite is perfectie de laagste standaard, omdat het streven ernaar vaak leidt tot uitstelgedrag. Wanneer we perfect willen zijn, ondernemen we weinig actie omdat de angst voor fouten en kritiek ons tegenhoudt. Tegelijkertijd voelen we een constante druk om te presteren, met hoge verwachtingen, niet alleen van onszelf maar ook van anderen. We vergelijken ons vaak met anderen, zijn ontevreden over de prestaties en hebben moeite om te ontspannen of van het moment te genieten. Perfectie brengt niet alleen stress, angst en ontevredenheid met zich mee, maar veroorzaakt een gevoel van ontoereikendheid, alsof we nooit goed genoeg zijn, ongeacht hoe veel we bereiken. Herken je dit?
Dan is het misschien goed om na te denken over hoe je jezelf kunt bevrijden van perfectionisme, maar eerst willen we erachter komen wat ligt onder dat verlangen naar perfectie.
Perfectie is een illusie die alleen maar leidt tot teleurstelling.
Welke emotie ligt onder perfectionisme?
Perfectionisme is een complex fenomeen dat vaak geworteld is in de ervaringen en verwachtingen uit onze jeugd. Wanneer we opgegroeid zijn in een omgeving waar hoge eisen werden gesteld, kunnen we perfectionistische neigingen ontwikkelen. Dit ontstaat bijvoorbeeld wanneer we voortdurend het gevoel krijgen dat ons waarde wordt gemeten aan de hand van onze prestaties. Als we het idee hebben dat we moeten voldoen aan bepaalde normen om acceptatie en liefde te verdienen, kan perfectionisme zich ontwikkelen als een manier om die goedkeuring te verkrijgen.
Onder het perfectionisme schuilt vaak een diep gevoel van onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. Deze gevoelens kunnen ontstaan door de constante druk om aan verwachtingen te voldoen, wat leidt tot een innerlijke stem die altijd kritiek levert en zegt dat je niet goed genoeg bent. De angst voor afwijzing, kritiek, fouten maken, of niet voldoen aan de normen van anderen, voedt dit perfectionisme verder. We proberen dan door perfectie te streven, deze angsten te sussen en onszelf te beschermen tegen de pijn van afwijzing of teleurstelling.
Maar als we dieper kijken, ontdekken we dat perfectionisme eigenlijk voortkomt uit onze onvervulde emotionele behoeften zoals de behoefte om zich belangrijk te voelen, geliefd te worden, en genoeg te zijn zoals we zijn. Wanneer deze belangrijke emotionele behoeften niet worden vervuld, zoeken we manieren om toch die gevoelens van waardigheid en acceptatie te verkrijgen. We hopen dat perfectie ons die emotionele veiligheid zal bieden die we missen.
Zo kan perfectionisme worden gezien als een strategie om een gevoel van controle en zekerheid te vinden in een wereld die vaak chaotisch en onvoorspelbaar is. Door perfect te zijn, proberen we de kans op kritiek te minimaliseren en ons eigenwaarde te beschermen. Echter, deze strategie is zelden effectief op de lange termijn en kan leiden tot, al eerder benoemde stress, een constant gevoel van ontevredenheid en uiteindelijk burn-out of depressie.
Zoals je ziet, perfectionisme is niet alleen een kwestie is van hoge standaarden hebben. Het is een copingmechanisme dat voortkomt uit diepere emotionele behoeften en angsten. Wanneer we deze onderliggende gevoelens begrijpen en aanpakken, kunnen we beginnen onze perfectionistische neigingen los te laten en een gezondere relatie met onszelf te ontwikkelen.
De impact op ons leven
Perfectionisme kan invloed hebben op alle aspecten van ons leven, van onze carrière tot onze relaties en onze gezondheid. Perfectionisten leiden vaker dan niet-perfectionisten aan burn-out, angststoornissen, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen. Daarom wil ik je laten zien hoe belangrijk is het om bewust te worden van je eigen behoeften en je gedrag om grotere problemen in de toekomst te voorkomen.
3 tips om met perfectionisme om te gaan
Hieronder heb ik drie manieren opgeschreven die je helpen om anders naar perfectie te kijken en er anders mee om te gaan.
1. Het streven naar uitmuntendheid
In plaats van te streven naar perfectie, kunnen we ons beter richten op uitmuntendheid. Dit betekent niet dat we foutloos moeten zijn, maar dat we ons best doen en leren van onze ervaringen. Het gaat om verbetering en groei, in plaats van vast te houden aan onrealistische perfectie.
2. Het loslaten van controle
Om echt vooruit te komen, is het belangrijk om de behoefte aan controle los te laten. Soms moeten we gewoon accepteren dat dingen niet altijd gaan zoals we hadden gepland. Fouten maken hoort erbij, het is een natuurlijk deel van leren en van het leven. Wanneer je leert om controle los te laten, word je flexibeler en ontwikkel je veerkracht. Zo kun je makkelijker omgaan met uitdagingen die op je pad komen.
3. Zelfcompassie en Acceptatie
Een belangrijk deel van het loslaten van perfectionisme is het ontwikkelen van zelfcompassie en zelfacceptatie. Dit betekent dat we vriendelijk voor onszelf zijn, ongeacht onze prestaties of fouten. We leren van onze fouten en accepteren onszelf zoals we zijn. Door mild te zijn voor onze tekortkomingen, kunnen we een gezondere relatie met onszelf opbouwen en bovendien kunnen we hierdoor relaxter leven, ons beter voelen en minder stress ervaren.
Kies voor vooruitgang en groei, niet voor de perfectie.
Hoe kan je je echt van perfectionisme af te lossen?
Ik weet als geen ander dat het soms lastig kan zijn om deze tips altijd toe te passen. Soms weet je wel WAT je moet doen, maar voelt het toch moeilijk om het echt toe te passen omdat je het altijd beter wil doen. Voor mij was dat ook een uitdaging. Daarom ging ik verder zoeken en ontdekte ik hypnose als oplossing.
Hoe hypnotherapie kan helpen tegen perfectionisme?
Hypnose is een krachtige techniek om de onderliggende emoties die vaak uit je jeugd komen, op te lossen. Het helpt om die oude pijn te transformeren en zo de negatieve patronen te doorbreken.
Hoe werkt hypnose bij het oplossen van perfectionisme?
Tijdens hypnose wordt vaak gewerkt met regressie. Dit is een techniek waarbij je onderbewustzijn je terugbrengt naar de eerste keer dat je de pijnlijke emoties ervaarde, die nu je gedrag beïnvloeden. In hypnose worden deze emoties getransformeerd, waardoor ze hun kracht verliezen en de negatieve patronen afbrokkelen. Dit heeft een domino-effect. Dat betekent dat alle latere momenten die dezelfde pijnlijke emoties opriepen, hun kracht verliezen en niet langer belangrijk voor je zijn. Hierdoor begint je anders te voelen en verandert jouw gedrag. Het mooie aan hypnotherapie is dat je je na een sessie vaak meteen "lichter" voelt. Sommige mensen voelen alsof er een zware last van hun schouders is gevallen, anderen ervaren geen druk meer in hun lichaam of voelen zich gewoon rustiger.
Als je dit ook wilt ervaren, neem dan gerust contact met me op. Dan kijken we samen of ik iets voor je kan betekenen.
https://www.hypnocoach-izabela.nl/contact/