Burn-out en overgang
info@hypnocoach-izabela.nl
07/02/2024
0

Burn-out of overgang? Hoe kan je erachter komen en 6 tips om je je beter te gaan voelen.

07/02/2024
0

 

 Ben je een vrouw van rond de 40-50 jaar en voel je je vaak uitgeput, gestrest of zelfs depressief? Heb je last van hartkloppingen, mentale klachten en fysieke pijntjes? Misschien denk je dat je een dikke burn-out hebt, zoals ik vroeger dacht. Maar wist je dat deze klachten ook kunnen ontstaan of versterkt kunnen worden door de overgang? In deze blog deel ik mijn eigen ervaring en hoop ik jou te helpen de juiste diagnose te stellen en maatregelen te nemen.

Mijn hormonen hebben geen idee wat ze doen...en ik ook niet, maar we doen ons best!


Een aantal jaar geleden kreeg ik te maken met allerlei klachten, bezocht regelmatig de huisarts en onderging verschillende onderzoeken, maar uiteindelijk bleek ik lichamelijk gezond te zijn. Ik kreeg diagnose: burn-out en angststoornis.

Hoewel ik altijd redelijk gezond leefde—ik rookte niet, dronk nauwelijks alcohol, en at over het algemeen gezond—was mijn bewegingspatroon niet optimaal. Bovendien werkte ik hard en maakte ik me vaak zorgen. Aanvankelijk dacht ik dat mijn klachten echt puur door burn-out veroorzaakt werden. Pas later kwam ik erachter dat de klachten die ik had ook in de overgang vaak voorkomen.

De Burn-out klachten versus overgangsklachten 

Zowel burn-out als de overgang kunnen een heleboel vervelende symptomen veroorzaken, zoals: vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, angst en depressieve gevoelens, hartkloppingen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en paniekaanvallen.

Klinkt herkenbaar?  Het is niet gek dat het verwarrend kan zijn om te bepalen wat de oorzaak is van je klachten. Veel vrouwen (en zelfs artsen) hebben moeite om het onderscheid te maken tussen burn-out en overgangsklachten. Vaak wordt het op stress gegooid wat zeker een invloed op de gezondheid heeft, maar is dat de enige factor? Dat denk ik persoonlijk niet en de overgang kan een van de oorzaken van de klachten zijn.

Het verschil tussen overgang en menopauze

Omdat er veel verwarring is tussen de overgang en de menopauze, wil ik eerst het verschil uitleggen. De overgang is de periode waarin je lichaam zich voorbereidt op de menopauze. Dit kan al rond je 40ste beginnen, of zelfs eerder. Tijdens de overgang schommelen de hormoonspiegels, wat verschillende klachten kan veroorzaken. De menopauze begint wanneer je al een jaar geen menstruatie meer hebt gehad, meestal tussen de 51 en 54 jaar. De overgang kan dus jaren duren en eindigt waar de menopauze begint.

Waarom piekt burn-out bij vrouwen rond de 43ste levensjaar?

Het is geen toeval dat veel vrouwen rond hun 43ste te maken krijgen met burn-out-achtige klachten. Dit is namelijk ook de leeftijd waarop de hormonale schommelingen al aan de gang zijn. Het lichaam is bezig met een grote verandering en dat kan behoorlijk veel stress opleveren.

Mijn eigen ervaring

Toen ik een burn-out had, wist ik niet dat mijn klachten ook door hormonale schommelingen konden komen. Ik was constant moe, gestrest en had moeite om me te concentreren, had stemmingswisselingen, was snel geïrriteerd en had zelfs paniekaanvallen. Mijn hart ging vaak tekeer. Gek genoeg had ik nauwelijks last van de opvliegers. Daarom dacht ik niet eens aan de overgang.

Zoals de meeste mensen ben ik standard traject ingegaan- psycholoog, rust en zelfs medicatie om niet de hele tijd paniek aanvallen te hebben. Dat waren heftige tijden. Ik merkte niet veel verschil en met een beetje stress was ik weer op de oude plek. Toen besloot ik mijn levensstijl aan te passen.

Ik veranderde mijn voeding: ik stopte met gluten, at minder vlees en meer groenten. Ik begon te wandelen en nam supplementen. Later kwam ik erachter dat dit ook adviezen zijn die je vaak krijgt van menopauze-deskundigen. Daarnaast werkte ik aan mijn mindset en verwerkte mijn trauma's. Dit heeft zeker geholpen, maar ik merkte dat ik, ondanks mijn inspanningen, vaak terugviel in oude patronen. Mijn bewuste wil om te veranderen was niet genoeg om blijvende veranderingen te maken. Ik ontdekte dat mijn onbewuste mij steeds terugstuurde naar dezelfde paden en patronen

Hormonen meten, ook als je menstrueert

Helaas heb ik toen mijn hormonen niet laten meten. Het werd mij verteld dat het geen zin had omdat ik nog menstrueer. Nu weet ik dat het ver van de waarheid ligt. Je kunt het niveau van je hormonen laten bepalen om erachter te komen of je in de overgang zit? En ja, dit kan als je nog menstrueert.

Achteraf denk ik dat mijn klachten toch sterk werden beïnvloed door hormonale veranderingen. Dus, als je in dezelfde situatie zit, overweeg dan om je hormonen te laten meten. Het kan geen kwaad en kan je juist helpen om beter te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt en de juiste maatregelen te nemen.

 Tips om je beter te voelen, onafhankelijk of je burn-out bent of in de overgang zit

Hier zijn een paar tips en aanpassingen die mij hebben geholpen en ik geloof dat ze ook jou kunnen helpen:

1. Eet gezond en gevarieerd. Vermijd gluten en beperk je vlees- en melkproducten en vooral SUIKER! Voeg meer verse groenten en fruit toe aan je dieet. Ook extra supplementen als omega 3 en magnesium zouden je helpen.

2. Zorg voor voldoende beweging. Dit hoeft niet per se intensief te zijn; een dagelijkse wandeling kan al wonderen doen.

3. Zorg voor een goede nachtrust. Probeer een vast slaapritme aan te houden.

4. Leer om nee te zeggen en je grenzen te bewaken. Dit voorkomt overbelasting.

5. Werk aan je mindset. Je zou kunnen mediteren, mindfulness oefeningen doen of een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Een goed idee is ook een coach te nemen die je op weg helpt om jouw valkuilen in te zien, je gedrag te transformeren en op de juiste pad te blijven

6. Zoek hulp om oude trauma's te verwerken. Dit kan met behulp van een psycholoog, traumatherapie of hypnotherapeut.

Zelfzorg is geen luxe, het is een noodzakelijke investering in jouw welzijn. Geef jezelf de energie, die jij verdient.


Zelfzorg bij burn-out


Mijn ervaring met hypnotherapie

Omdat een standard herstel traject mij niet goed genoeg heeft geholpen, ben ik met hypnotherapie begonnen. Voorheen had ik gesprekken met een psycholoog, maar de veranderingen bleven op het cognitieve niveau. Ik keerde telkens terug naar de oude patronen. Pas toen ik hypnotherapie ging toepassen, merkte ik blijvende veranderingen. Hypnotherapie werkt namelijk op het onbewuste niveau, waardoor diepgewortelde emoties en trauma's effectief aangepakt kunnen worden.

Waar ik bij gesprekken met een psycholoog soms met een zwaar gevoel naar buiten kwam, voelde ik me na een hypnotherapiesessie juist lichter en bevrijd van de last op mijn schouders. Dit was een doorbraak voor mij en omdat ik hypnotherapie zo krachtig vond, ben ik zelf een hypnotherapeut geworden.

Hypnotherapie helpt om diepgewortelde emoties en trauma's los te laten, vaak al na één sessie. Als je nieuwsgierig bent of hypnotherapie iets voor jou is, neem dan gerust contact met mij op voor een kort, gratis gesprek Ik bekijk graag wat ik voor je kan betekenen.

 

Tot slot

Of je klachten nu komen door een burn-out of de overgang, het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het is nooit te laat om je levensstijl aan te passen en aan je gezondheid te werken en jezelf te blijven ontwikkelen tot een persoon die jij wil zijn. Onthoud dat je niet alleen bent. Veel vrouwen worstelen met dezelfde problemen en er zijn oplossingen.

Dus, dames, luister naar je lichaam en wees lief voor jezelf. Heb je vragen of wil je meer weten over hypnotherapie? Je weet mij te vinden, dan kijken we wat de beste aanpak voor jou is. Het leven hoeft niet altijd zwaar te zijn. Met de juiste ondersteuning kun je je weer goed, energiek en gelukkig voelen.

Zo, dat was mijn verhaal. Hopelijk helpt het je op weg om beter te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt en wat je kunt doen om je beter te voelen. En als je ooit twijfelt, onthoud dan: je bent niet gek. Er is altijd een weg naar herstel en een beter welzijn.

Liefs, Izabela

 

Reacties